Annika Östberg till Sverige

Läste på text-tv nyheterna att den livstidsdömda Annika Östberg har släpps ur fängelset i Kalifornien - där hon suttit sedan 1981 - och får nu komma till Sverige för att avtjäna sitt straff. Det är fortfarande en hel del hemlighetsmakeri, där svenska UD inte har lämnat några som helst kommentarer ännu. Men den officiella talesmannen från kvinnofängelset i Corona säger att Annika inte längre finns hos dem, att hon släppts från fängelset och att detta skett förra veckan.

(tydligen så släpptes hon från fängelset 25mars, och nu befinner sig i federalt omhändertagande i väntan på vidare förflyttning)

På nyheterna nu ikväll så visades även klipp från någon förhandlig, där bland annat ena offrets (en polis) dotter fick uttala sig: Hon tyckte att det var ett felaktigt samhälle vi lever i om en polismördare inte sitter inne på livstid. Hon sa även att 'personer som dödar människor som bara gör sitt jobb' (---) Det reagerade jag emot! Jag menar inte att just Annika ska förskonas, hon har trots allt dödat någon (enligt hennes dom), MEN jag anser inte att ska vara skillnad i straff beroende på vem som dödats. Människor är människor oavsett om det är en polis, lärare eller glassförsäljare (ok, undantag pedofiler och annat äckligt avskum). Har man dödat någon så har man just dödat någon... inte ett yrkeskategori! Det är i princip som att jämföra att en människa är mer värd för att hon är av den ena eller andra rasen - vilket givetvis inte är fallet!

Sedan måste det ju tilläggas:

Detta är ett specifikt fall, då det faktiskt inte fanns några faktiskta bevis emot Annika - däremot emot hennes dåvarande pojkvän - men eftersom hon var där så dömdes hon.

Under sin tid i fängelset har hon de senaste åren arbetat med att utbilda handikapp-hundar (kanske finns ett finare namn, men ni vet vilken sorts hundar jag menar - blindhund, epilepsihund osv), vilket även det borde ge lite cred.

Och nu har hon alltså suttit 28år i amerikansk fängelse utan chans till omprövning, dvs mer än halva hennes liv. Kanske åtminstone en ny prövning av hennes fall skulle vara på tiden. En av anledningar till att hon nu förflyttas är för att hon ska kunna återanpassas till sitt tidigare sociala liv. Kanske är jag ute och cyklar - men tror inte det - men jag betvivlar starkt att det sociala livet kommer vara detsamma efter nästan 3 decennier, och hon numer även är en vuxen kvinna. När hon nu kommer till Sverige så väntar tydligen minst 10år i svensk fängelse, men sedan kan det finnas chans till att fallet tas upp och då kan Annika även friges. Efter nästan 40 (!) års fängelse, för ett brott man inte kan bevisa att hon begått, utan endast varit närvarande vid.

Ok, ville endast säga min åsikt...


Kommentarer
Postat av: Jessica

läs hennes bok. den är asbra!

2009-04-07 @ 10:26:15
URL: http://skyler.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0