Hemafrodit, Kvinna Med Testiklar

Jaha, läste på precis på Aftonbladet att den utredning som skulle göra på Caster Semenya, 19, nu är klar. Vad bra, det tog ju 'bara' 11 månader!!!

Urdrag ur texten: 'Semenya genomgått medicinsk behandling, under översyn av oberoende experter, för att bestämma hennes kön.'. 'Medicinsk behandling', vad 17 innebär det måntro? Säga vad man vill, men nog 17 utger denna person mer manliga vibbar än kvinnliga


Känns lite sådär halvbra att det tog nästan 1år (!) att könsbestämma henne (ja, det är ju 'hon' som gäller numera). Vad är det som har tagit sådan tid lixom?!

Dilemmat är väl att denna person är en s.k. hemafrodit. Hon har alltså både en X- och en Y-kromosom, men att det saknas gen på X-kromosomen vilket innebär att det inte kan utvecklas någon penis. I fallet Semenya så har hon alltså invärtes testiklar som producer det manliga könshormonet testesteron - det som folk i idrottsvärlden reagerar på eftersom det hjälper öka förmågan att utvecka sin talang - samtidigt som hon saknar livmoder. Nej, jag anser inte att alla som saknar fortplantningsmedel inte ska räknas som kvinnor, men man måste ta in helheten när det kommer till fall som dessa - vilka som tur är är försvinnande få.


Mitt i allt kan man inte annat än tycka väldigt synd om henne. Det måste vara jobbigt nog att behöva genomgå livet som hemafrodit på egen hand och komma underfund med saker o ting, men att sedan behöva stå upp för sin rätt som människa, och utredas inför allmän beskådning o hängas ut i de flesta mediaformer i de flesta länder i världen måste vara fruktansvärt.

A Presto!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0